Czyszczenie i konserwacja komina
Komin systemowy |
Produkty spalania drewna w postaci sadzy częściowo osiadają w kominie, co może
spowodować zmniejszenie jego przekroju. Przewody dymowe - zgodnie z obowiązującymi
w Polsce przepisami - należy czyścić co najmniej cztery razy w roku, bo nagromadzona
sadza może je zablokować, szczególnie na załamaniu, i spowodować pożar. Czyszczenie
mechaniczne najlepiej zlecić fachowej firmie kominiarskiej.
Podczas czyszczenia komina szyber musi być zamknięty,
by brud nie dostawał się do pomieszczenia.
Uwaga!
Do czyszczenia stalowych kominów lub wkładów kominowych nie wolno używać drucianych
szczotek.
Czyszczenie chemiczne.
W sprzedaży są ciekłe lub proszkowe preparaty usuwające niewielkie złogi sadzy
i zapobiegające jej osadzaniu się (nie wolno ich stosować do kominów stalowych).
Preparaty rozpyla się na płonący ogień - powstaje wtedy nietoksyczny gaz, powodujący
odpadanie sadzy od ścian komina.
Wydobywanie sadzy.
Sadze nagromadzone w kominie wydobywa się przez tzw. wyczystkę, który
w zależności od konstrukcji kominka można umieścić w sąsiednim pomieszczeniu
lub na niższej kondygnacji. Jeżeli komin jest nad kominkiem, jej rolę przejmuje
palenisko.